dissabte, 11 de gener del 2014

La primera vegada que vaig al ballet: El Trencanous.



He de reconèixer que l'oferta cultural a Mallorca en aquests darrers anys s'ha empobrit moltíssim, però per una altra banda he de dir que l'Auditorium de Palma ha començat amb bon peu aquest 2014 oferent funcions dignes del que era antany aquest edifici, el 21% sobre el preu de les entrades ha fet molt de mal, i és una llàstima, ja que les activitats culturals ens enriqueixen com a persona i en temps de retallades moltes famílies prescindeixen precisament de fer allò que tant els hi agrada fer. 

Encara així hi ha persones que els hi suposa un esforç (a altres no...) i aprofiten el Nadal, Sant Valentí,aniversaris... per regalar entrades,ja que és una bona forma,i a més et pots endur un bell record, i això,no t'ho lleva ningú.

Feia anys que em feia il·lusió anar al ballet, a Palma cada any actua en dues ocasions El Ballet de Moscou, amb El Trencanous i El llac del cignes, vaig anar a veure el darrer, i em vaig quedar entusiasmada, la música Tchaikovsky i el conte de Hoffmann es van fer realitat. Una funció dirigida als més grans i als més petits, una oportunitat estupenda per iniciar-los a participar de la vida cultural.

Els responsables? El ballet de Moscou, sota la direcció de Timur Fayziev i el vestuari a càrrec de la seva esposa, creant un binomi artístic que es fa present, els solistes són el matrimoni Terentiev qui ens varen fer gaudir de la bellesa dels seus moviments,la seva expressivitat i complicitat, ells i els altres ballarins, sota un escenari ambientat en una casa règia del s. XIX amb una decoració vistosa d'aire nadalenc i hivernal, tot plegat semblava una postal. 


Des d'aquí només dic gràcies per aquest espectacle visual i sonor, per fi vaig poder veure el dolç i gràcil moviment d'una fina ballerina! 


La història es divideix en dos actes.

El primer, el jutge Stahlbaum celebra una festa a la Nit de Nadal,on hi van les forces vives de la Ciutat de Nuremberg, els dos fills són Clara (la protagonista) i Fritz, que amb molta ànsia esperen rebre els regals de Nadal, el padrí Herr Drosselmeyer i el seu nebot Daniel els acompanyen a la festa, és un creador de rellotges i aparells fantàstics i molt màgics i li regala a la seva fiola, Clara un trencanous, que li fa especial ilusió rebre'l, el seu germà és molt trapella i li intenta trencar-li, quan els convidats se'n van i ella s'adorm comença la màgia, el seu somni la duu una altra vegada a l'arbre, que ara és més gran i apareix el seu padrí i uns graciosos i dolents ratolins, el Trencanous es converteix en un jove príncep i ell i les altres joguines lluiten contra les ratotes, la qual ajuda Clara, que amb una sabatilla aconsegueix derrotar-los! Drosselmeyer convertirà l'escenari amb un bosc, el Regne de les Neus, on les ballarines, Clara i el Trencanous ballaran, representant una entranyable escena.

I el segon, el viatge continua, i passam d'anar al Regne de les Neus al Regne de les Llepolies, on seran obsequiats amb ballarins de diverses parts del món, qui protagonitzaran un ball, l'espanyola, la russa,la franco-russa, els xinesos i els indis, però com tot somni s'acaba i Clara quan desperta descobreix que el jove príncep Trencanous és Daniel, el nebot de Drosselmeyer.

L’obra va ser estrenada el 17 de desembre de 1892, al llegendari teatre Mariinski de Sant
Petersburg, amb una coreografia original de Lev Ivanov, el llibre de Marius Petipa i la
música de Piotr Í. Txaikovski.

Informació recollida del dossier de Premsa de l'Auditori de Palma.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada